Heroický výkon para hokejistů! Trápili Kanadu, v semifinále je čeká odveta

Foto: parahockey.cz

Čeští para hokejisté po výhře nad Itálií sahali po bodovém zisku také proti favorizované Kanadě, přes heroický výkon a závěrečný nápor však zapsali těsnou porážku 2:3. Se stejným soupeřem se utkají i v sobotním semifinále IPH Cupu, které se v Ostravar Aréně odehraje od 18 hodin.

Češi začali zostra. Už po deseti sekundách ohrozil kanadskou branku Ohar, jehož střele moc nechybělo, aby zaplula mezi tři tyče. Zámořský tým však v atraktivní první části rychle začal ukazovat, kdo je v tomto duelu favoritem.

V čase 2:50 se v signalizované výhodě blýskl přesnou střelou do horní části branky Adam Dixon, za dalších ani ne pět minut se po buly dostal do ideální střelecké pozice kapitán Tyler McGregor a bylo to 0:2. Pak Martin Kudela vytáhl několik parádních zákroků, hned dvakrát si na něj nepřišel Dunn.

Třetí gól si javorové listy schovaly „až“ na start druhé dvacetiminutovky, kdy české obraně ujel Tyler McGregor a podruhé v zápase chladnokrevně zakončil. Zanedlouho pelášil na branku také Boily, ale český gólman si znovu vysloužil potlesk od fanoušků.

Také čeští bojovníci měli světlé momenty. Výborně sehráli přesilovou hru, ve které protáhl gólmana agilní Ohar, a dvanáct sekund před druhým klaksonem se přece jenom dočkali kýženého gólu – důrazný Václav Hečko dojížděl nahozený kotouč, střetl se s Halbertem, ten s Kingsmillem a kus černé pryže doklouzal za brankovou čáru. Kuriózní gól byl připsán Filipu Veselému.

Stejný hráč ve 34. minutě dokázal už po čtyřech vteřinách potrestat Halbertovo vyloučení, když se bezprostředně po buly s ničím nepáral a poslal na kanadskou klec nechytatelnou ránu pod horní tyčku. V Ostravar Aréně tak bylo ještě veseleji – 2:3!

Hráčů v bílých dresech byl najednou plný led. Kudela musel likvidovat „jen“ McGregorovo trestné střílení, jinak byl bez práce a sledoval nápor svých spoluhráčů. Zaskočený soupeř si musel pomáhat fauly, Češi jej ve třetí třetině přestříleli 9:1, ale vyrovnávací gól nevytěžili ani při hře šest na čtyři.

Kanada už těsné vítězství 3:2 uhájila, ale český tým se jí dokázal dostat pořádně pod kůži, což dokumentovala i situaci po siréně, kdy se strhla bitka, v níž hlavní rozhodčí rozdali 65 trestných minut. Oba týmy se utkají i v sobotním semifinále, čtvrteční souboj je tou nejlepší pozvánkou! Druhou dvojici tvoří vítěz skupiny USA a Itálie.

ČESKO – KANADA 2:3 (0:2, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 30. Veselý, 34. Veselý (Easley) – 3. Dixon (Boily, Armstrong), 8. McGregor (Cozzolino), 17. McGregor (Lelievre, Armstrong).
Rozhodčí: Rapák, Vaněk – Blažek, Vojtášek.
Vyloučení: 1:5, navíc Geier do konce utkání – McGregor trest ve hře, Cozzolino do konce utkání.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 18:19 (3:10, 6:8, 9:1).
Diváci: 864.
Nejlepší hráči: Martin Kudela – Tyler McGregor.
Česko: Kudela – Zelinka, Ohar, Doležal, Kubeš – Novotný, Žižlavský, Geier – Hečko, Easley, Veselý.
Kanada: Kingsmill – Halbert, Burnett, Armstrong, Henry, Hurst – Kovacevich, Jacobs-Webb, Dunn – Lelievre, Cozzolino, McGregor – Boily, Dixon, Daigle – Pellizzari.

ITÁLIE – USA 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Misiewicz (McKee, Pauls), 25. Farmer (Misiewicz, Roybal).

Konečná tabulka základní skupiny

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. USA 3 2 1 0 0 12:1 8
2. Kanada
3 2 0 1 0 13:4 7
3. Česko 3 1 0 0 2 4:12 3
4. Itálie 3 0 0 0 3 1:13 0

Další program IPH Cupu 2024

Sobota 12. října – semifinále:
15:00 USA – Itálie
18:00 Kanada – Česko

Neděle 13. října:
15:00 Utkání o 3. místo
18:00 Finále

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz