Upřímný Vojan o juniorské extralize: Nejhorší formát, který jsem zažil

Petr Vojan | Foto: Jan Běhounek, janbehounek.cz

Během jarních měsíců už budeme netrpělivě očekávat zprávy z hokejového svazu o formátu mládežnických soutěží. Do toho, který v uplynulém ročníku nabídla juniorská extraliga, se tvrdě opřel Petr Vojan, šéf úspěšné akademie plzeňské Škodovky a trenér místních juniorů.

Potvrdil tak názor většiny mládežnických trenérů i hráčů, že loňská úprava nejvyšší juniorské soutěže se Českému hokeji skutečně nepovedla.

Ať už jde o její opětovné rozšíření ze čtrnácti na šestnáct týmů, nebo zrušení dlouhé základní části, na niž byly v sezoně 2022/23 velice pozitivní ohlasy.

„Zcela upřímně mohu za sebe říct, že je to paskvil a neférová soutěž. Jednoznačně nejhorší formát, který jsem u juniorky zažil,“ spustil Petr Vojan v rozhovoru pro stránky plzeňské Škodovky.

„Už jen opětovné rozšíření soutěže byla obrovská chyba. Znovu opakuji, že jakýkoliv systém nadstaveb a podstaveb, mazání bodů a další věci jako hrací dny čtvrtek – sobota jsou nesmysl. Vede to pouze ke snížení kvality soutěží, protože jakmile týmy získaly jistotu postupu do vyšší nadstavby, okamžitě poslaly nejlepší hráče do Chance ligy, následně uměle postaršily dorostence do juniorky atd. Pokud chceme mít kvalitní soutěže, tohle se přece vůbec nemůže dít,“ pokračoval.

„Není přece možné, aby Jihlava, poté co měla jistotu postupu do vyšší nadstavby, pustila dva své nejlepší hráče do týmů, které bojují o záchranu. To je totální nefér jednání.“

Jedním z bizarních důsledků formátu ve spojení s absencí jiné „brzdy“ v hokejových řádech bylo posilování týmů z nižších nadstavbových skupin těmi, které hrály vyšší nadstavby a nemusely se tedy strachovat o záchranu. Vlastně je s podivem, že ho nevyužil větší počet klubů.

„Není přece možné, aby Jihlava, poté co měla jistotu postupu do vyšší nadstavby, pustila dva své nejlepší hráče do týmů, které bojují o záchranu. To by se přece v dlouhodobé soutěži, ve které se bojuje o postup do play off i o sestup do posledních kol, nestalo. Není možné, aby Vítkovice pustily z dorostu dva top útočníky do Poruby, aby se zachránila v extralize dorostu. A těch případů bylo víc. To je přece totální nefér jednání,“ myslí si Vojan.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Na přetřes si vzal i loňskou novinku, která měla zajistit, že juniorské týmy nebudou zadržovat větší počet hráčů, než kolik jich skutečně potřebují. A tedy že hokejisté, kteří nemají prostor v sestavě, budou moci bezplatně odejít hostovat jinam.

„Máme nesmyslně uzavřené soupisky, do kterých se ale nezapočítávají overage hráči v soutěži, která je doslova hráčským průchoďákem. Do týmů totiž během sezony sahají kluby z extraligy a Chance ligy, jak potřebují. Uzavřené soupisky mají smysl možná v Americe, kde se toto neděje. Zase jsme zkopírovali něco, co nelze v našich podmínkách vůbec aplikovat... “ pokračoval šéf plzeňské akademie.

Zodpovědnost za loňskou úpravu nese výkonný výbor Českého hokeje v čele s prezidentem Aloisem Hadamczikem. Ten změny zdůvodňoval například finančními úsporami pro kluby.

„Sezona nás vyšla i finančně mnohem dráž, než kdyby se hrála dlouhodobá soutěž formou tripů.“

Indiáni ale podle Vojanových slov vůbec neušetřili. Naopak.

„V kategorii U20 není normální, aby se některé týmy spolu nepotkaly za celou sezonu a s některými se včetně přípravy hrálo třeba 12x. Není možné, aby se během té samé sezony v jedné nadstavbě hrálo systémem čtvrtek – sobota a ve druhé formou tripů pátek – sobota a potom se to dalo k sobě do play off. Sezona nás navíc vyšla i finančně mnohem dráž, než kdyby se hrála dlouhodobá soutěž formou tripů,“ uvedl Vojan na klubových stránkách.

Dalším Hadamczikovým argumentem bylo zvýšení atraktivity soutěže, v níž stále mělo být o co hrát. Na podzim o postup do vyšší nadstavby, v zimě o přímý postup do čtvrtfinále a dodatečný postup do předkola, na jaře kromě titulu také o záchranu.

Je však otázkou, jak moc se tato myšlenka slučuje s hlavním cílem akademických kategorií – zlepšovat hráče a posouvat je směrem k vrcholovému hokeji.

Podle Petra Vojana, jehož plzeňská juniorka do vyšší nadstavby nepostoupila, jen velmi málo.

Adam Benák

Adam Benák | Foto: Jan Běhounek, janbehounek.cz

„Když to porovnám s loňským modelem dlouhodobé části, kde jsme kvůli odchodům hráčů byli ve stejné situaci jako letos, tak tam jsme začali také špatně. Nový tým se tvořil za pochodu a ze začátku sezony to vypadalo všelijak. Jenomže byla to dlouhodobá soutěž, během které se dalo leccos zachránit a koncepčně pracovat s mladými hráči. Po novém roce jsme pak už udělali šňůru vítězství a nakonec skončili čtvrtí po základní části,“ připomněl.

„To letos možné nebylo, protože se o všem podstatném rozhodovalo během pár měsíců, již prakticky do konce listopadu, a to je opravdu krátká doba. Nějaká koncepční práce se opět začala projevovat na přelomu prosince a ledna. Až ve skupině o postup do play off, kde jsme zase měli dlouhou šňůru vítězství a aspoň měsíc jsme měli klid na práci a čas na nějaký rozvojový trénink... Tomu jsme tak obětovali aspoň závěr nadstavby, ale už to bohužel úplně nevyladili směrem k play off,“ vrátil se k vypadnutí týmu v předkole.

Uplynulou sezonu doprovázel i návrat overage hráčů věkové kategorie U21. Každý tým mohl do zápasu nasadit tři takové hokejisty. Jak se ukázalo, nejvíc je využívaly papírově slabší celky bojující o záchranu.

„V soutěži snad nebyl jediný overage hráč, kromě Hausera, který ale jen hasil problémy Sparty v krizových momentech sezony, který má nějakou reálnou šanci hrát v budoucnu stabilně v extralize.“

Právě Plzeň nasazovala overage hokejisty nejméně ze všech účastníků soutěže. Respektive jediného hokejistu.

„Využili jsme párkrát jen Matěje Korčáka, a to v situacích, kdy jsme prostě díky soupiskám, zraněním a nemocem neměli s kým hrát. Během sezony se ukázalo, že pravým smyslem overage hráčů je pouze zkvalitnit týmy juniorky a zalepit ty díry po odchodech mladších a talentovanějších hráčů,“ popsal Vojan na webu hcplzen.cz.

„V soutěži snad nebyl jediný overage hráč, kromě Hausera, který ale jen hasil problémy Sparty v krizových momentech sezony, který má nějakou reálnou šanci hrát v budoucnu stabilně v extralize. Tohle ale chápu, ta kvalita soutěže bez nich by byla už opravdu mizerná. Otázkou je, jak udržet hráče v Česku,“ podotkl, že největší bolest juniorské soutěže pramení z odchodů mladíků do zahraničí.

Radost juniorů Plzně

Radost juniorů Plzně | Foto: Jan Běhounek, janbehounek.cz

Ty poznamenaly i plzeňskou juniorku. „Celkem nám před sezonou odešlo 13 hráčů, reprezentační brankáři Vondraš a Mařík. Nejvíc mě ale mrzel odchod Matyáše Boráka, který měl podle mě velkou šanci skočit do A týmu. Je to rozdílový hráč, minulá sezona se mu povedla. Mluvili jsme s ním během přípravy několikrát, celou situaci rozebírali, ale přesto odešel do nižší juniorské soutěže v Americe... Jen on sám ví, jestli to k něčemu bylo a někam ho to posunulo. Teď, když se už předčasně z Ameriky vrátil, si bude muset ztracenou pozici vybudovat znovu. A je otázka, jestli se mu to podaří a kde...“ pronesl Petr Vojan.

„Doufám, že už se bude se naslouchat těm, co se v tom dennodenně pohybují a znají detailně danou problematiku, a vše se už konečně správně vyhodnotí a provedou se logické a konstruktivní úpravy.“

Problematika odchodů je na širokou diskusi v kontextu celospolečenské situace, zato formát juniorské extraligy stojí jen na několika „hlavách“ z hokejového svazu. Právě ty v nejbližší době rozhodnou, jak bude soutěž vypadat v dalším ročníku.

„Všichni to posílají v připomínkách na svaz. Tak doufám, že už se nic takového v příští sezoně nestane, bude se naslouchat těm, co se v tom dennodenně pohybují a znají detailně danou problematiku, a vše se už konečně správně vyhodnotí a provedou se logické a konstruktivní úpravy,“ dodal nasupený šéf plzeňské akademie Petr Vojan na klubových stránkách.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz