PREVIEW: Zaúřaduje faktor Bellemare? Nebo snad kohout letos nevzlétne?

Foto: iihf.com

Od Francie se toho na letošním světovém šampionátu moc nečeká. Ostatně jako každý rok. Země galského kohouta proto může v podstatě jen překvapit, což je ale někdy výhoda k nezaplacení. Bude tomu tak i tentokrát?

Klíčové zápasy čekají Francii patrně hned na začátku mistrovství. Mače s Kazachstánem, Lotyšskem a Polskem nejspíš rozhodnou o tom, jestli reprezentace ze země vyhlášeného vína bude pokukovat po čtvrtfinále, nebo jestli na její dveře zaklepe nezvaný sestupový strašák. Zejména Kazachstán a Polsko by Francouzi měli zdolat, Lotyšsko bude o poznání těžší oříšek. 

Následovat budou klání s USA, Slovenskem, Švédskem a Německem. Tady může Francie, jak jsme psali v úvodu textu, opravdu jen překvapit.

Když mrkneme na uplynulé šampionáty ve francouzském podání, zjistíme, že došlo k určitému etablování v elitní divizi mistrovství světa. To je pro hokejově exotickou zemi nepochybně povzbuzující trend. Zásadní však je, jestli Francouzi tento trend udrží. Zvláště s ohledem na brzkou generační obměnu, která tamní nároďák nevyhnutelně čeká. 

Tip Hokej.cz na konečné umístění: 13. místo

Osobnost týmu – Pierre-Édouard Bellemare

Devětatřicetiletý veterán zažije svůj jedenáctý světový šampionát Jeho poslední účast na mistrovství už je ale poměrně vousatá. Váže se do Paříže 2017. Tehdy Bellemare získal v sedmi zápasech čtyři kanadské body. Podobnou produktivitu si od něj Francie slibuje i letos. Ostřílený bard má na svém kontě 785 zápasů v NHL, během nichž nastřádal 153 kanadských bodů. Vyniká rovněž důraznou hrou a když je potřeba, neváhá sundat rukavice. Hrál za Las Vegas, Colorado nebo Tampu. Aktuální ročník strávil v Seattlu s bilancí čtyřiceti odehraných zápasů a sedmi kanadských bodů.

Foto: Michal Eger

Pohled hokej.cz

Brankáři: Šampionát ve francouzském brankovišti velmi pravděpodobně zahájí Julian Junca. Zámořský krajánek působící především v ECHL. Letos si však střihnul i dva zápasy v AHL za Chicago Wolves. V předešlých fázích kariéry působil Junca ve Francii. Oblékal dres Bordeaux či Gapu. Dalším gólmanem na francouzské soupisce je Quentin Papillon . Ten prozatím chytá téměř výhradně v rodné domovině. Namátkou za Rouen či Bordeaux. V Ligue Magnus získal dva mistrovské tituly. Na svém kontě má rovněž štaci v Norsku, ke které se odhodlal během sezony 2021/2022. Mezi tyčemi se může objevit i  Sebastian Ylönen. Dvaatřicetiletý matador s francouzským a finským občanstvím má ve svém hokejovém životopise zapsány tři francouzské mistrovské tituly.

Obránci: Francouzská defenziva je vystavěna především na hráčích z domácí LIgue Magnus. Nechybí však několik posil ze zahraničních lig. Třeba Thomas Thiry, jenž válčí ve Švýcarsku. Konkrétně za Ajoie. Tutéž soutěž hraje Enzo Guebey, který hájí barvy legendárního Davosu, kde letos nasbíral deset kanadských bodů za tři góly a sedm asistencí. Opomenout nesmíme Hugo Galleta (KalPa Kuopio) nebo českým fanouškům dobře známého Yohanna Auvitu, který strávil podstatnou část letošní sezony ve Vítkovicích. Nutno dodat, že kromě solidní defenzivy dokáže čtyřiatřicetiletý rutinér podporovat ofenzivu. I díky tomu si v Ostravě vysloužil prodloužení kontraktu na sezonu 2024/2025.

Útočníci:Také útočné šiky země galského kohouta mají v DNA českou stopu. A dost výraznou. Valentin Claireaux si udělal jméno především ve Zlíně, ale působil také v Pardubicích či Mladé Boleslavi. Aktuální ročník spojil technicky dobře vybavený šikula s Vítkovicemi. Hradecký Jordann Perret zase patří mezi nejrychlejší extraligové bruslaře. Kromě toho letos nastřádal jednadvacet kanadských bodů. Tuzemskou extraligu okusil svého času rovněž veterán Sacha Treille, jenž má zkušnosti z Kladna a ze Sparty. Emoce jiskřily kolem nominace Stéphane Da Costy. Další z ostřílených francouzských borců totiž hraje KHL a původně se zdálo, že kvůli tomu na šampionát nedorazí. Vše je ale nakonec jinak a Da Costa bude Francii v Česku reprezentovat. Kromě toho budou Francouzi spléhat na již zmíněného Pierre-Édouarda Bellemareho z NHL. Do útočných formací bude patřit taktéž Louis Boudon , který brázdí stadiony v nižších zámořských soutěžích.

Ostatní: Zajímavostí je, že hlavní trenér Philippe Bozon má v kádru i své dva syny. Jak Kevin Bozon, tak i Tim Bozon momentálně nastupují ve Švýcarsku a především druhý jmenovaný má letos velmi dobrý ročník. Ostatně pokud v Lausanne nasbíráte za jednu sezonu pětatřicet kanadských bodů, rozhodně nejste žádné ořezávátko.

Soupiska

Brankáři:
Quentin Papillon (Bordeaux), Sebastian Ylönen (Cergy), Julian Junca (Chicago Wolves/AHL).

Obránci:
Enzo Cantagallo, Florian Chakiachvili (oba Rouen), Pierre Crinon (Grenoble), Vincent Llorca (Angers), Thomas Thiry (Ajoie), Yohann Auvitu (Vítkovice/ČR), Hugo Gallet (KalPa Kuopio/Fin.), Enzo Guebey (Davos/Švýc.)

Útočníci:
Aurélien Dair, Sacha Treille (oba Grenoble), Baptiste Bruche (Bordeaux), Anthony Rech (Rouen), Nicolas Ritz (Angers), Tomas Simonsen (Amiens), Valentin Claireaux (Vítkovice/ČR), Pierre-Édouard Bellemare (Seattle/NHL), Charles Bertrand (Ingolstad/Něm.), Louis Boudon (Iowa Wild/AHL, Iowa Heartlanders/ECHL), Kevin Bozon (Ajoie), Tim Bozon (Lausanne/Švýc.), Stéphane Da Costa (Jekatěrinburg/KHL), Jordann Perret (Hradec Králové/ČR).

Koho sledovat? Jordann Perret
Devětadvacetiletý rychlonožka z Hradce Králové umí soupeřům zamotat hlavu. Jeho pohyb je v tuzemské extralize prověřenou značkou. Mnohdy to vypadá, že Perreta prakticky nemůžete unavit. Bude zajímavé sledovat, jak si nyní poradí s tempem na mezinárodní úrovni.

Tajný trumf – Tim Bozon
Jeden ze dvou synů hlavního trenéra Philippe Bozona je tak trochu ve stínu slavnějších a zkušenějších útočníků. Ale po solidnám ročníku v Lausanne je při chuti a na mistrovství světa může úřadovat.

Talent – Tomas Simonsen
Jednadvacetiletý útočník zažil v Ligue Magnus průlomovou sezonu. Během 44 zápasů nasbíral 44 kanadských bodů a upoutal na sebe pozornost. Mohl by být jedním z lídrů nastupující francouzské generace. 

Trenér – Philippe Bozon
Ostřílený kouč a jedna z největších legend francouzského hokeje. Možná dokonce ta vůbec největší. Bozon byl prvním hokejistou ze země galského kohouta, který svého času nastoupil v NHL. V kronice má jeho jméno zaznamenáno St. Louis Blues.

Předchozí umístění na MS
2023 – 13. místo
2022 – 12. místo
2019 – 15. místo
2018 – 12. místo
2017 – 9. místo
2016 – 14. místo
2015 – 12. místo
2014 – 8. místo
2013 – 13. místo

Rozpis zápasů na MS

11. května: Francie – Kazachstán
12. května: Francie – Lotyšsko
14. května: Francie – Polsko
16. května: Francie – USA
18. května: Francie – Slovensko
20. května: Francie – Švédsko
21. května: Francie – Německo

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz