Sezona Pardubic: Bronzová radost? Zlatý cíl zůstává

Hokejisté Pardubic s bronzovými medailemi. | Foto: hcdynamo.cz

25. června 2023, 21:15

Dominik Dubovči

Pro hokejové Pardubice šlo o nejlepší sezonu od roku 2012, kdy získaly poslední extraligový titul. Spokojenost s bronzem ale překryla nenaplněná očekávání – ke stoletému výročí chtělo Dynamo získat mistrovský pohár.

Po třech letech od uhájení extraligové příslušnosti až v posledním kole letos Pardubice dosáhly „jen“ na třetí místo. Klub tak během léta prochází dalšími změnami…

Přitom už loni Dynamo mohutně posilovalo. 

Do brankoviště přišel Roman Will, defenzivní řady vyztužila trojice Peter Čerešňák, Tomáš Dvořák a David Musil. Červenobílý dres oblékli Tomáš Hyka, Lukáš Radil, Tomáš Zohorna, Daniel Rákos a v průběhu sezony také Jan Mandát, Lukáš Sedlák a Tomáš Vondráček. Na pozici hlavního trenéra nově přišel Radim Rulík, zpět do Dynama se vrátil v roli asistenta Marek Zadina.

A hned od srpna se začaly chystat velké oslavy stoletého jubilea. 

Pavol Štetka

Pavol Štetka | Foto: hcdynamo.cz

Dynamo svým fanouškům předávalo radost i na ledě, hned na startu základní části. Od 11. až do 23. kola nepoznalo hořkost porážky a série třinácti výher v řadě znamenala nový rekord klubu a vyrovnání rekordu ligového. 

Další dlouhá série vítězství odstartovala v lednu, tentokrát se Pardubicím povedlo vyhrát devětkrát po sobě. A i díky těmto sériím vítězstvím se mohlo Dynamo již pět kol před koncem poprvé od sezony 2003/2004 radovat z vítězství v základní části Tipsport extraligy. 

Silný kádr plnil očekávání. Čtyři vyrovnané formace a extrémně silný útok, který na přelomu roku ještě posílil Lukáš Sedlák, proti tomu se většině soupeřů těžce hledal recept.

V obraně byly Pardubice stabilní, brankáři Will a Frodl patřili mezi to nejlepší v celé soutěži.

Po letech bídy a starostí v barážích připomínal východočeský tým zase staré slavné časy. A fanoušci to ocenili i vysokou návštěvností. 

Foto: Ladislav Adámek, hcdynamo.cz

„To je pro nás možná ještě víc než pohár pro vítěze základní části, kdy tady i za nepříznivého stavu deset tisíc lidí skanduje a ženou nás za lepším výsledkem a výkony,“ říkal kapitán Patrik Poulíček. 

Pardubice vyhrály v letošní sezoně dvacetkrát na ledě soupeře, tím tak stanovily nový rekord v počtu venkovních výher. V základní části vstřelily nejvíce branek ze všech týmů (159), zároveň nejméně inkasovaly (110), z 52 utkání vybojovaly 108 bodů.

Ve vyřazovacích bojích svěřenci kouče Radima Rulíka nejprve narazili ve čtvrtfinále na nepříjemnou Olomouc, proti které si zajistili nejrychlejší možný postup vítězstvím 4:0 na zápasy. 

Těžší oříšek přišel v semifinále, kde Dynamo narazilo na úřadujícího mistra z Třince. Ve vyrovnané sérii rozhodovaly detaily. V nich byli Oceláři lepší. 

Precizním systémem, který postavili na Ondřeji Kacetlovi, vystavili favoritovi sezony stopku.

A to vlastně až v posledních vteřinách sedmého utkání, kdy Tomáš Hyka neproměnil trestné střílení a prohrou 1:2  sezona pro Dynamo skončila. 

HC Dynamo Pardubice

HC Dynamo Pardubice | Foto: Ladislav Adámek, hcdynamo.cz

„Mrzí nás, že jsme nemohli na domácí půdě vyhrát a radovat se s fanoušky po postupu do finále. Ale myslím si, že i třetí místo je pořád skvělé. Všichni máme smlouvy na příští rok, tým se nebude měnit, v září to rozjedeme znovu a budeme chtít to zlato,“ hodnotil po prohře v semifinále zkušený útočník Tomáš Zohorna.

Jeho tým už ale povede nový trenér Václav Varaďa. Po jediné sezoně v Dynamu byl totiž na začátku května Radim Rulík odvolán. 

Odchází také talentovaný Ondřej Matýs a zkušený brankář Dominik Frodl, pro které v nabité konkurenci nebylo místo. 

A co posily? Reálně se jeví příchod Martina Kauta, který by bral Pardubice jako svoji první variantu, pokud během léta nezíská smlouvu v NHL. Ještě jednoho útočníka-praváka na přesilovku nebo kvalitního obránce by si Dynamo přálo taky. 

Tak uvidíme, jestli další změny povedou k vytouženému cíli.

Sezona pod novým koučem a s účastí v Lize mistrů i na Spengler Cupu totiž bude velmi náročná.

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Co se povedlo?

Posílení kádru a základní část. Nadprůměrné výkony se od pardubických posil očekávaly, i tak ale začátku sezóny nastavil útok odchovanců neskutečné tempo. Robert Kousal, Tomáš Zohorna a Lukáš Radil rozhodovali zápasy a sbírali jeden kanadský bod za druhým. Povedený start nakopnul celý tým k vytvoření zmíněných rekordů, v play off se červenobílá parta mohla spolehnout na rozdílové trio Will-Hyka-Sedlák. Všichni tři navíc v květnu podepsali dlouholeté smlouvy až do roku 2028. Pod smlouvou je i produktivní zadák Peter Čerešňák nebo reprezentační beci Košťálek a Dvořák. 

Čtvrtfinále. Houževnatý soupeř a nepříjemný venkovní stadion? Ani s důrazným a defenzivním stylem olomoucká Mora nedokázala favorita zastavit alespoň v jednom utkání. Dojem přitom zanechala, první duel sice na pardubickém kluzišti zvládli domácí přesvědčivě 5:1, v dalších zápasech šlo ale o přetahovanou, ve které muselo Dynamo ukázat  sílu. O jeho vítězství vždy rozhodl jen jediný gól. Během týdne tedy nakonec bylo hotovo a série uzavřena výsledkem 4:0. Následných deset dnů volna ale možná Pardubicím až tolik neprospělo. 

Oslavy 100 let. Výstava, film, kniha, speciální edice známek i galavečer. Nebo vyřazení dresu Petra Sýkory. Tak prožilo hokejové město jubilejní výročí Dynama. Povedené akce pro fanoušky, hráče i partnery a legendy klubu připomněly historii i současnost klubu a tak nějak celkově pomohly k příjemné atmosféře sezony číslo 100. Chyběly jen oslavy s pohárem. Třeba se jich fanoušci dočkají díky Václavu Varaďovi. Připomínky historie každopádně budou pokračovat, v plánu je  ještě jedna knížka, film i exhibice.

Návštěvnost. V základní části chodilo na domácí utkání průměrně přes devět tisíc diváků, v play off bylo vždy vyprodáno. Po Spartě jde o nejlepší výsledek extraligy, na vyřazovací boje byl přitom zájem o hokej takový, že by klub dokázal prodat možná ještě dalších 10 tisíc vstupenek. V době ekonomické krize po covidu jde o slušnou vizitku pro východní Čechy i marketingové aktivity Pardubic. Vyšší průměrnou návštěvnost mělo Dynamo naposledy v ročníku 2008/2009.

Co se nepovedlo?

Přesilovky. Ofenzivní sílu měly Pardubice největší v republice. S úspěšností při početní výhodě 20,53 % ovšem po základní části obsadily šesté místo a v play off, kde přesilovky rozhodovaly zápasy, si Dynamo počínalo ještě hůře. S 16,67 % šlo až o deváté nejlepší číslo. Petr Dědek po sezoně do médií přiznal, že nevyužívané přesilovky následně byly jedním z důvodů, proč se klub rozloučil s Radimem Rulíkem.

Domácí utkání v semifinále. Pardubicím se na domácí půdě bodově nedařilo tolik, jako na hřištích soupeřů. V rámci extraligy by byli v čistě „domácí tabulce“ na třetím místě po základní části. A v play off je tahle lehká slabina stála celou sérii s Oceláři, kteří urvali tři ze čtyř zápasů semifinále v enteria aréně. S výsledky 3:0, 4:2 a 2:1 si Třinec zajistil cestu za dalším zlatým pohárem.

Sedmý duel. Už osmkrát se rozhodovala série play off na domácím ledě Pardubic. Dynamo zvládlo zápas o všechno jen třikrát. Dodnes pardubické fanoušky straší finálová prohra se Slavií, když jim před dvaceti lety titul protekl mezi prsty výsledkem 0:1. Letošní bitva číslo sedm v semifinále s Třincem snad byla ještě infarktovější. Pardubice šly do vedení 1:0 už v deváté minutě, pak ale trochu polevily a vyrovnáním je potrestal Erik Hrňa. Uprostřed utkání přidal ještě jednu trefu z dálky Čukste a výsledek 1:2 už se nezměnil navzdory mohutnému tlaku v závěru. Kacetlův úspěšný zákrok proti Hykovi tři vteřiny před sirénou už byl jen potvrzením pardubické bolesti.

Hráč sezony podle Hokej.cz – Lukáš Sedlák

Lukáš Sedlák začal sezonu v NHL, po třiceti zápasech se ale v prosinci rozhodl pro návrat do Česka a svůj první extraligový ročník. V základní části exceloval – sice odehrál jen 24 zápasů, ale stihl v nich 15 gólů, a stal se tak nejlepším střelcem týmu. V play off byl potom hlavní hvězdou a tahounem Dynama. Víc než bod na zápas měl v pardubickém dresu naposledy David Krejčí během výluky na podzim 2012. A stejně jako u Krejčího, i Sedláka si na ledě všimnete snad v každém střídání. Baví ho dohrávat souboje, získává spoustu vhazování, v obraně je zodpovědný a přečíslení umí řešit se zabijáckým instinktem.

Lukáš Sedlák

Lukáš Sedlák | Foto: Markéta Křížová

Hráčské statistiky v základní části

Kanadské bodování:
1. Lukáš Radil, 40 b
2. Tomáš Zohorna, 38
3. Robert Kousal, 33
4. Jan Košťálek, 30
5. Peter Čerešňák, 29
6. Lukáš Sedlák, 27
7. David Cienciala, 26
8. Tomáš Hyka, 24
9. Robert Říčka, 23
10. Matej Paulovič, 20

Kanadské bodování obránců:
1. Jan Košťálek, 30 b
2. Peter Čerešňák, 29
3. Tomáš Dvořák, 18
4. Ondřej Vála, 12
5. David Musil, 9

Nejlepší střelci:
1. Lukáš Sedlák a Tomáš Zohorna, 15 g
2. Lukáš Radil, 14
3. Robert Kousal, 12
4. Robert Říčka, 11
5. David Cienciala, 10

Nejlepší střelci mezi obránci:
Peter Čerešňák, 8 g

Přesilovkové góly:
Lukáš Sedlák, David Cienciala, 5 g

Přesilovkové góly mezi obránci:
Peter Čerešňák, 4 g

Nahrávači:
1. Lukáš Radil, 26 a
2. Tomáš Zohorna a Jan Košťálek, 23
3. Robert Kousal a Peter Čerešňák, 21

Trestné minuty:
Adam Musil, 60 TM

Nejvíc zblokovaných střel:
Tomáš Dvořák, 116 AB

Nejlepší hráč na buly:
Robert Kousal, 61,32 %

Nejvytíženější hráč:
Peter Čerešňák, 22:32 TOI/GP

Úspěšnost gólmanů:
1. Dominik Frodl, 94,61 %
2. Roman Will, 92,08 %

Průměr gólmanů:
1. Dominik Frodl, 1,37 G/Z
2. Roman Will, 2,11 G/Z

Odchytané minuty:
1. Roman Will, 2335 min.
2. Dominik Frodl, 700 min.

Sezona obrazem

Videomomenty

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz