Bondra v Síni slávy IIHF! Připomněl si zlatý gól a chválil ocelového Jágra

Foto: monumentalsportsnetwork.com

22. května 2016, 16:05

Adam Bagar

(MOSKVA, od našeho zpravodaje) Loni vstoupili do Síně slávy IIHF také čeští hokejisté Robert Reichel s Dominikem Haškem a letos se velké pocty dočkal Peter Bondra. Bývalý reprezentační útočník se stal už historicky sedmým slovenským hráčem, jenž z rukou Reného Fasela přebíral prestižní ocenění. "Je to pro mě obrovská čest a určité poděkování za celou kariéru," hlásí mistr světa z roku 2002.

Právě jeho trefa tehdy rozhodla o zatím jediném titulu Slováků a pochopitelně nechyběla ani v krátkém medailonku, který Peter Bondra napjatě sledoval. "Bylo to pro mě emotivní, každý hráč má ve své kariéře mnoho krásných momentů a jedním z nich byl samozřejmě vítězný gól proti Rusům," přiznává bývalý vynikající útočník. "Ale nedá se zapomenout ani na můj debut v NHL, první nebo pětistý gól a podobně," jmenuje Bondra.

"Jsem šťastný, že jsem tady mohl stát, i když jsem byl trošku nervózní. Strašně moc to pro mě znamená. Jsem rád, že se mnou mohla být také rodina a můžeme to společně oslavit. Jsem už sedmým Slovákem v Síni slávy IIHF a je to pro mě obrovská čest," líčí autor neuvěřitelných 948 bodů v NHL. "Měl jsem štěstí na lidi, kteří viděli můj talent a pomáhali mi v kariéře. Jsem moc vděčný všem, kteří mi nějakým způsobem pomohli," říká.

"Obdivuju, jak se Jágr na ledě hýbe a stále dokáže rozhodovat zápasy. Nevím, jestli to je v jeho věku normální."

Do Síně slávy IIHF byli kromě Bondry uvedeni také Rusové Valerij Kamenskij se Sergejem Fjodorovem a Fin Ville Peltonen. Za trenéry se ocenění dočkali Ben Smith, dřívější kouč amerických hokejistek, a in memoriam Kanaďan Pat Quinn. Cenu Richarda „Bibiho“ Torrianiho pro hokejistu ze země mimo světovou špičku získal maďarský hráč Gábor Ocskay a cenu Paula Loicqa za zásluhy o mezinárodní hokej rovněž in memoriam ruský komentátor Nikolaj Ozerov.

Peter Bondra pověsil brusle na hřebík před devíti lety, ale hokej mu stejně jako všem ostatním vrstevníkům chybí. "Každý z nás si jistě myslí, že hokej stále může hrát, ale tělo a zdraví vám to už nedovolí. V srdci ho však pořád nosíme. Osobně si myslím, že jsem skončil v pravou chvíli," hlásí rodák z ukrajinského Lucku, který se rozhodl skončit s aktivní kariérou už ve 38 letech. Možná proto tolik obdivuje Jaromíra Jágra, jenž ve 44 letech válí.

"Závidím mu, je to muž z ocele. Obdivuju, jak se na ledě hýbe a jak stále dokáže rozhodovat zápasy a být rozdílovým hráčem. Nevím, jestli to je v jeho věku normální. Těžko říct, co jí a pije. Kdybych věděl za mých časů, kdy jsme ještě byli spolu na pokoji, že bude tak dobrý, tak bych dělal všechno stejně jako on," směje se Peter Bondra. "Vážně mu fandím. Když mám možnost podívat se na zápas Floridy, nenechám si ho ujít," dodává.

Světový pohár? Neumím si představit český národní tým bez Jaromíra Jágra

Podle Bondry by legendární útočník neměl chybět ani na blížícím se Světovém poháru. "Záleží sice na něm, jak se bude cítit, ale neumím si tam představit český mančaft bez Jaromíra Jágra," prozrazuje Peter Bondra, který v současné době pracuje společně s Miroslavem Šatanem jako skaut evropského výběru. "Baví nás to, sledujeme co nejvíc utkání a hodnotíme pak jednotlivé hráče. Rád porovnávám pohled na hráče s někým jiným."

Slovenské hokejisty však upřednostňovat nebudou. "Nemůžeme koukat na to, jestli je někdo Slovák nebo Dán. Hlavní jsou výkony," zdůrazňuje Bondra. "Evropský výběr sice nemá žádnou historii, ale bude to velká prestiž. Trenéři musejí hráče namotivovat, aby odevzdali co nejlepší výkon pro tým. Všichni kluci jsou profesionálové, takže v tom problém nevidím. Věřím, že se nám podaří složit nejlepší tým, jaký můžeme mít," hlásí.

MS? Slováci hráli to, na co měli. Spousta mladých hráčů získala zkušenosti

Peter Bondra na šampionátu osobně sledoval také výkony Slováků. "Chtěl bych klukům poděkovat, že přijeli a reprezentovali Slovensko. Myslím, že jsme hráli to, na co jsme měli. Z neúspěchu je potřeba hledat pozitiva a jedním z nich je, že spousta mladých hokejistů získala zkušenosti, které ve svých soutěžích nezíská. Do budoucna je potřebujeme. Věřím, že budou dál hokejově růst a můžeme stále sebrat nějakou medaili," ví Bondra.

Situace ve slovenském hokeji není růžová, mistr světa z roku 2002 se však snaží nacházet také pozitiva. "Na Slovensku máme asi jen deset, jedenáct tisíc hráčů a stejně dokážeme každý rok vyprodukovat pro draft nějaké hráče," pokyvuje Bondra, jehož synové Dávid a Nicholas rovněž hrají hokej. "Byl bych velmi hrdý, kdyby si někdy zahráli za reprezentaci. Nejdůležitější však je, že je hokej baví a daří se jim také ve škole," zakončuje.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz